Bond Heemschut Limburg

Erfgoedvereniging Heemschut bestaat sinds 1911 en zet zich dus al ruim 100 jaar onafgebroken in voor het behoud van cultureel erfgoed. Heemschut betekent letterlijk het beschermen (schutten) van de eigen omgeving (heem). Bescherming van waardevolle objecten en gebieden, met hun bijbehorende historische context, is dan ook de belangrijkste taak van deze erfgoed-vereniging. Heemschut laat van zich horen door overheden en andere partijen te wijzen op cultuurhistorische waarden. Op basis van meldingen wordt bovendien actie ondernomen om gebouwen en gebieden te redden.

Bond HeemschutBond Heemschut

Wie zorgen heeft over verloedering en dreigende aantasting of teloorgang van monumenten kan dit (liefst zo vroeg mogelijk) melden bij het Meldpunt Bedreigde Monumenten Limburg via heemschut@hklimburg.nl. Het kan bijvoorbeeld om een afzonderlijk gebouw gaan, maar ook een complex, een stads- of dorpsgezicht, een archeologisch object, een wegkruis of een kapelletje. Heemschut zal dan op een professionele manier in overleg treden met beleidsmakers en eigenaren en proberen hen oog te laten krijgen voor het Limburgse erfgoed.

De Limburgse afdeling van de Erfgoedvereniging Heemschut is aangesloten bij Het Huis voor de Kunsten Limburg. De landelijke Erfgoedvereniging Heemschut is te vinden op www.heemschut.nl.

Bestuur

Voorzitter: dhr. J. van Susante
Secretaris: dhr. J. Neessen
Technisch Adviseur Midden- en Zuid-Limburg: dhr. F. Focke
Technisch Adviseur Midden- en Zuid-Limburg: dhr. G. Theeven
Technisch Adviseur Zuid-Limburg: dhr. G. Gubbels
Technisch Adviseur Noord-Limburg: dhr. F.van der Kruijf
PR-adviseur: dhr. ir. J. Vermeer 
Bestuurslid: dhr. drs.  A. Janssen
Bestuurslid: mevr. drs. J. Janssen-Daniëls 
Bestuurslid: dhr. ing. L. Vos

Publicatie

Erf Goed! Een halve eeuw Heemschut in Limburg (2012)

ErfGoed! een halve eeuw heemschut in LimburgTer gelegenheid van het feit dat Bond Heemschut Limburg ruim vijftig jaar bestond, werd in januari 2012 in het Gouvernement in Maastricht het boek ‘Erf Goed! Een halve eeuw Heemschut in Limburg’ gepresenteerd. Zo’n vijftig min of meer bekende Limburgers schreven hiervoor een verhaal over hun favoriete landschap, gebouw of monument in Limburg. Hierbij zijn onder meer foto’s gemaakt door amateurfotografen van de Fotobond Limburg. Bariton John Bröcheler schreef bijvoorbeeld over het vergezicht vanuit zijn studio op de Eperheide, voormalig wereldkampioen mountainbike Bart Brentjens over zijn jeugdherinneringen aan de Leumolen in Nunhem en dichter Quirien van Haelen over hoe de Roermondse Kattentoren zijn opa redde. En zo zijn er nog meer ontroerende verhalen van onder anderen kunstenaars, schrijvers en museumdirecteuren over een voor hen speciale plek in Limburg. Ook is er in het boek aandacht voor de geschiedenis én toekomst van Heemschut Limburg, het Meldpunt Bedreigde Monumenten Limburg en voor monumentenzorg aan weerszijden van de grens. Kortom, een bijzondere verzameling verhalen en foto’s in een boek van maar liefst 220 pagina’s.
ISBN: 9789081819206, € 19,95

Bestellen? Stuur een e-mail met de titel van het boek, jouw naam en adresgegevens naar bestellingen@hklimburg.nl.

Marianne van der Elsen

drs. Marianne van der Elsen

consulent monumentenorganisaties

verenigingsondersteuning, deskundigheidsbevordering
erfgoed
maandag, dinsdag en donderdag