Ruud van Eeten nieuwe directeur-bestuurder Huis voor de Kunsten Limburg

5 mrt 2020
cultureel ondernemerschap, cultuurbeleid, cultuureducatie, deskundigheidsbevordering, financiering, talentontwikkeling, verenigingsondersteuning, verbinden
beeldende kunst, cultuureducatie, dans, musea, muziek, film & fotografie, letteren, erfgoed, limburgse taal, theater

Ruud heeft de opdracht meegekregen om het beleid rond onder meer de streektaal, (cultuur-)educatie, participatie, erfgoed, amateurkunst te versterken en te verbinden.

De 46-jarige van Eeten is afkomstig uit Geleen en groeide op in Obbicht. De afgelopen jaren was hij onder meer artistiek en zakelijk directeur van Muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch en directeur van Cultuurcentra Tiliander in Oisterwijk en ​Den Boogaard in Moergestel. Daarnaast bekleedt/ bekleedde hij diverse bestuurlijke functies in het culturele en maatschappelijke domein (o.a. als bestuurslid bij De Kunst van Brabant en als voorzitter van de landelijke Pleegouderraad William Schrikker Groep).

Van Eeten was al op jonge leeftijd actief op cultureel gebied. Hij speelde bij de harmonie in het dorp waar hij opgroeide en studeerde trombone, theorie der muziek, orkest- en koordirectie. Voor zijn artistieke prestaties werd hij beloond met de Bernard Haitink Prijs en de Anjer Muziekprijs.

‘Als je op veilig inzet, wordt het heel saai’

De komende periode wordt zijn taak om een visie te vormen op het gebied van streektaal, (cultuur)educatie, participatie, erfgoed en amateurkunst. ''Natuurlijk is er nu ook een visie: maar het kan beter, het kan scherper. Meer verbonden met welzijn en professionele podiumkunsten. Ik ga de organisatie ook toespitsen op die nieuwe visie. Betekent het dat er zaken veranderen? Dat is een logisch gevolg, ja. Maar verandering is niet per definitie slecht. Ja, ik heb er wel ideeën over, maar ga daar niet op vooruitlopen. Het is ook belangrijk dat je niet alleen dingen bedenkt, dat is heel leuk, maar ik ben ook pragmatisch: het moet wel uitgevoerd worden. Dat wordt vaak vergeten.”

''Het komend half jaar wil ik helder hebben wat er speelt door met de poten in de klei te gaan staan. Ik ga praten met de aangesloten Limburgse stichtingen en verenigingen die het Huis nu ondersteunt. Het gaat er niet om wat wij in Roermond verzinnen, maar wat het veld van ons vraagt. Er zijn twee belangrijke pijlers: cultuureducatie en cultuurparticipatie.''

''Ik wil meer diversiteit in de Limburgse cultuur brengen én een doorlopende leerlijn van cultuureducatie neerzetten. Klinkt dat stevig? Op veilig inzetten, is heel saai. Ik zeg altijd eerlijk wat ik vind, constructief met argumenten. Ik kan niet liegen. En ja, als ik dan op tenen ga staan of als een olifant door de porseleinkast ga, dan zij het zo.”, aldus van Eeten. 

De inhoud is afkomstig uit het artikel ‘Als je op veilig inzet, wordt het heel saai’ door Kim Noach van De Limburger (d.d. 28-02-2020).

Ruud van Eeten

Ruud van Eeten

directeur-bestuurder