tot 15 april 2019

Platbook 21 - Gans greun

talentontwikkeling
streektaal

Oproep aan Limburgstalige schrijvers om werk in te sturen. De 21e editie van Platbook, een bundel met literaire teksten in verschillende Limburgse dialecten, heeft een lenteachtig thema: ‘Gans greun’. Limburgstalige schrijvers kunnen tot 15 april 2019 werk insturen.

Het thema biedt vele mooie mogelijkheden. Van alle kleuren heeft groen misschien wel de meeste (bij)betekenissen. Denk aan ‘groen’ in de betekenis van onervaren en naïef en - vooral in Limburg - in de zin van ongekookt, onrijp en puur. Letterlijk staat ‘greun (grei)’ voor groenten en kruiden. Tegenwoordig staat ‘groen’ veelal symbool voor duurzaamheid. Je hebt bijvoorbeeld groene partijen, groene boeren en groene maatregelen (windmolens, warmtepompen etc.).  Kortom, inspiratiemogelijkheden genoeg!

Voor Platbook 21 kunnen eigen verhalen, gedichten en columns in een van de vele Limburgse dialecten worden ingestuurd. De bijdrage mag niet meer dan 600 woorden bevatten en kan tot 15 april a.s. aangeleverd worden bij Uitgeverij TIC, de uitgever van Platbook, via paul@uitgeverijtic.nl.

Schrijvers waarvan het werk wordt geselecteerd door de redacteur van Platbook 21, ontvangen een gratis exemplaar en een uitnodiging voor de boekpresentatie.

Over Platbook

Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven. Iedere editie maakt een andere, bij het thema passende, redacteur een selectie uit de teksten en schrijft het voorwoord. Platbook wordt uitgegeven in opdracht van het Huis voor de Kunsten Limburg en komt tot stand in samenwerking met Veldeke Limburg, Raod veur ’t Limburgs, Stichting LiLiLi, Uitgeverij TIC en Wim Kuipers (bedenker van het Platbook-concept). Platbook is voor 9,90 euro te koop in de webshop van Uitgeverij TIC.

Ton van de Wijngaard

drs. Ton van de Wijngaard

streektaalfunctionaris

deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
streektaal
dinsdag t/m vrijdag