Nieuwe kleine ondernemers-regeling

12 nov 2019
financiering, verenigingsondersteuning

Met ingang van 1 januari 2020 verandert de kleine ondernemersregeling (KOR) in de btw-wetgeving. In tegenstelling tot de huidige regeling, die alleen van toepassing is voor natuurlijke personen, kan de nieuwe regeling ook worden toegepast voor stichtingen en verenigingen. Daarnaast geldt in de nieuwe regeling een btw-vrijstelling als de omzet onder de 20.000 euro ligt.

De nieuwe kleine ondernemersregeling

Met ingang van 1 januari 2020 verandert de kleine ondernemersregeling (KOR) in de btw-wetgeving. In tegenstelling tot de huidige regeling, die alleen van toepassing is voor natuurlijke personen, kan de nieuwe regeling ook worden toegepast voor stichtingen en verenigingen.

In plaats van een belastingvermindering in de oude regeling geldt in de nieuwe regeling een btw-vrijstelling als de omzet onder de € 20.000 ligt. Voor de bepaling van de grens van € 20.000 dienen alle leveringen en diensten die in Nederland belastbaar zijn, te worden meegenomen.

Iedere organisatie, ongeacht de rechtsvorm, kan voor de nieuwe vrijstellingsregeling kiezen. Dit geldt ook voor een vereniging of stichting. De organisatie mag dan geen btw op haar leveringen en diensten berekenen en mag de btw op de kosten (voorbelasting) ook niet aftrekken. Er hoeft dan geen btw-aangifte te worden ingediend.

Wat betekent de nieuwe regeling voor jou?

Ben jij een ondernemer die onder de huidige KOR een ontheffing van administratieve verplichtingen heeft, dan hoef je niets te doen en val je vanaf 1 januari 2020 automatisch onder de nieuwe regeling. Wil je dat niet, dan dien je je af te melden bij de Belastingdienst.

Als jouw organisatie de nieuwe regeling vanaf 1 januari 2020 wenst toe te passen, dien je je vóór 20 november a.s. aan te melden bij de Belastingdienst. Ook na 20 november 2019 bestaat nog de mogelijkheid je aan te melden voor de nieuwe regeling. De ingangsdatum schuift dan op naar het eerstvolgende kwartaal. De aanmelding voor de nieuwe regeling geldt voor minstens 3 jaar en je kunt tussentijds niet stoppen, behalve als jouw omzet in een kalenderjaar groter is dan € 20.000.

Mocht de grens van € 20.000 worden overschreden, dan vervalt jouw deelname aan de KOR en geldt vanaf dat moment de belastingplicht. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je dan geen gebruik maken van de nieuwe KOR.

Meer informatie over de nieuwe kleine ondernemersregeling vind je op de website van de Belastingdienst.

Ingrid Gijbels

Ingrid Gijbels QC

controller

financiering
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag