Good practices culturele initiatieven tijdens Corona-crisis

In deze tijd waarin het coronavirus de Limburgse cultuursector hard treft, ontstaan er ook creatieve en inspirerende initiatieven in onze sector. We delen graag met onze achterban zogenaamde Good Practices. Dat zijn goede voorbeelden van initiatieven die ontstaan zijn tijdens de coronacrisis. Bekijk ze op deze pagina. Wellicht inspireert het jouw vereniging, organisatie, bedrijf of instelling!

Ken je een initiatief dat hier nog niet tussen staat? Laat het ons weten via dit formulier.

Puur Concerten 2020

Dit jaar is alles anders, en veel kan en mag helaas niet. Maar gelukkig worden nieuwe initiatieven ook uit nood geboren. In deze bijzondere tijden wil iedereen mooie muziek beleven. Gewoon mooie, fijne luisterliedjes tijdens een open air evenement. Dat is wat deze eerste editie van de Puur Concerten gaat zijn. Puur Concerten zijn Corona-proof en vinden plaats op een bijzonder mooie erfgoedlocatie: de binnenplaats van Kasteel Erenstein in Kerkrade. Artiesten Tim Knol, Michael Prins, Lotte Walda, Dyanne Sleypen & Rob Mennen vullen de avonden met akoestische gitaren, piano en prachtige stemmen. Voor meer info en tickets ga naar www.puurconcerten.com.

Puur Concerten

 

Expo ‘Je loopt door mijn hoofd’

Veel hotels hebben geen kamer 13, omdat ze deze niet verhuurd krijgen. Gasten zijn bang voor mogelijk ongeluk. Door afwezig te zijn wordt kamer 13 juist de enige kamer die in ieders hoofd zit. Misschien wordt het jaar 2020 wel de kamer 13 in ons leven. Een jaar dat knaagt en zeurt, met tijd die tergend voortkruipt en ondertussen overal fluitende vogels, alsof er niks aan de hand is. En dit alles veroorzaakt door iets dat wel er wel is, maar onzichtbaar blijft en juist daarom voortdurend door ons hoofd spookt. Misschien wordt 2020 het jaar om over te slaan in onze telling. Een gezamenlijk coma, dat een collectief gat in ons toekomstig geheugen slaat. In Odapark is in de zomer van 2020 een tentoonstelling waarin deze tegenstrijdigheid in alle werken opborrelt: Aanwezig worden door afwezig te zijn. Meer via de website.

Je loopt door mijn hoofd

Schijfwedstrijd Salon Remunj

SalonRemunj en het Roermonds Literair Broederschap organiseren deze zomer de CoronaSchrijfwedstrijd. Tot 15 september hebben schrijvers de kans om een tekst van maximaal 350 woorden in te sturen door een email te verzenden naar Jacques Graus (jgraus@ziggo.nl). De inzendingen worden gejureerd en de drie meest bijzondere teksten worden beloond met 100, 200 of 300 euro. Op de Facebookpagina van Salon Remunj vind je de informatie. 

CoronaSchrijfwedstrijd

Ecsplore Zomeractiviteiten 2020

Ecsplore organiseert al 10 jaar vakantieactiviteiten op het gebied van sport en cultuur. De verwachting is dat, vanwege de huidige omstandigheden, dit jaar veel meer kinderen van de activiteiten gebruik willen maken. De stichting zal in de zomervakantie een breed scala van cultuuractiviteiten aanbieden en deze deels verdubbelen.Te denken valt aan beeldende kunst, muziek, dans, drama en audiovisuele activiteiten die aansluiten bij de belevingswereld van 6 t/m 12 jarigen.
Klik hier voor meer informatie.
Ecsplore_logo_2016

Talent Summer Classes

Met het project wilt Stichting UDS (Urban Dance Studio) Talent ervoor zorgdragen dat danstalent extra begeleiding krijgt en de mogelijkheid bieden om hen in een aantal weken als een soort sneltrein heel veel informatie en uitdagingen te geven. 1 dag in de week, 5 weken achter elkaar, 2,5 uur workshops van verschillende choreografen in verschillende disciplines.
Klik hier voor meer informatie. 
Logo-Stichting-UDS-Talent

Filmproject de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid organiseert al sinds 1999 kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. In de workshops van de Vrolijkheid kunnen deze jonge mensen hun ervaringen verwerken, hun verhaal vertellen en hun talenten ontwikkelen. De theatervoorstelling kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Om deze reden is er dan ook voor gekozen om een film te maken. De film komt middels workshopreeksen voor en met de kinderen tot stand.
Klik hier voor meer informatie. 
Logo stichting de Vrolijkheid

JOEHOE

Onder de naam JOEHOE wordt in de week van 10 augustus voor kinderen een zang & spel vierdaagse georganiseerd. De kinderen zullen op dag 4 een eindpresentatie verzorgen, die zij in de loop van de voorafgaande dagen zelf hebben vormgegeven.
Klik hier voor meer informatie.
JOEHOE-Limburgse-Koorschool

Toneelgroep Papaver

Toneelgroep Papaver en de leden van Buurt Tuinderij Hof van Heer maken en presenteren een montagevoorstelling op locatie rondom de coronacrisis. De leden van Buurt-Tuinderij Hof van Heer participeren mee in de voorstelling als speler of als ondersteuning in de organisatie.
Klik hier voor meer informatie.
Papaver-Toneelgroep-Logo
 

Allemaal Anders

Als gevolg van de Coronacrisis hebben bij Mondriaan GGZ sinds februari 2020 géén culturele activiteiten en evenementen plaatsgevonden. In dit kader wordt in het najaar het interactief programma Allemaal Anders gerealiseerd. Centraal in dit programma staat de tentoonstelling van creatieve werken clienten en medewerkers van Mondriaan en relaties. De tentoonstelling en verschillende culturele activiteiten staan ook open voor het externe publiek.
Klik hier voor meer informatie. 
Logo-Mondraan

Summer Jam

Het project Summer Jam is een “muzikale” zomerschool met een artistieke inslag voor de jeugd tussen de 6 en 12 jaar. In het project gaat de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo (KMVF) gedurende de zomerperiode in totaal 6 weken (in 10 sessies) kunstig & muzikaal aan de slag. Hierbij laten zij de jeugd ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken en zelf hier een eindpresentatie bij te organiseren.
Klik hier voor meer informatie. 
Logo-Summer-Jam

Dansfilm Moving on – Dansstudio Martine

Dansstudio Martine plant normaliter een voorstelling of activiteit ter afsluiting van het dansjaar. Vanwege restricties omtrent het Corona COVID-19 virus kunnen deze plannen dit jaar niet doorgaan. In plaats daarvan maakt de studio een dansfilm met de Talenten van Dansstudio Martine.
Klik hier voor meer informatie.
Logo-Dansstudio-Martine

Dansschool Fresh Label Studios: les via Instagram en een silent disco

Dansschool Fresh Label Studios heeft een aantal weken geen les kunnen geven i.v.m. het Corona-virus. In een brainstorm met het docententeam ontstond al snel een alternatief. Het bedenken van dans-challenges. Hiervoor maakte zij een Instagram account aan: @freshlabelstudiosonline. Een tijdje later zijn zij gestart met het geven van online-lessen op twee Instagram accounts. Deze online-lessen waren bedoeld voor de leden. De les was hierdoor via verschillende invalshoeken te volgen. Toen buitensporten weer toegestaan was heeft de dansschool RGB Silent Disco gevraagd om draadloze koptelefoons te huren. Een groot succes wat geluidsoverlast zou tegengaan. Vanaf 1 juli hoopt de dansschool weer gebruik te maken van haar studios. In de tussentijd gaan ze door met de diverse buitenlessen, challenges en projecten. Voor een impressie van diverse projecten bekijk de Facebookpagina of de website.
Contact: Dansschool Fresh Label Studios: Renske Jacobs, renskejacobs1@icloud.com
Dansschool Fresh Label Studios

Danshuis Venray

Inmiddels is dansen in de buitenlucht toegestaan. Danshuis Venray maakte afspraken met hockeyclub MHCV Venray en geeft nu lessen op dat sportpark. In de tijd dat danslessen niet waren toegestaan zocht Danshuis Venray de samenwerking met Janssen Dansen en Sporten, Venray Beweegt en Peel en Maas TV. Ze maakten dansvideo’s voor kinderen, jeugd en volwassenen met als doel om fit te blijven tijdens de coronacrisis. De video’s zijn te zien in de YouTube Playlist van Peel en Maas TV
Contact: Danshuis Venray: Myrna van Rens, info@danshuisvenray.nl.

Danshuis Venray

Hart voor artiesten – crowdfunding

De stichting Hart voor Artiesten van initiatiefnemer en violist Enzo Kok zet zich in voor de zwaar getroffen artiesten door de coronacrisis in Limburg. Middels een virtueel benefietconcert (https://www.youtube.com/watch?v=I3aL4OO9pXc) op zaterdag 16 mei jl., werd de aftrap voor de crowdfunding (https://www.voordekunst.nl/projecten/10517-hart-voor-artiesten-1) gegeven. Dit gebeurde live vanaf het podium van een leeg Parkstad Limburg Theater te Kerkrade waarbij diverse Limburgse artiesten zoals Floor Bosman, Myrthe Robijns, Miriam Vleugels, Sophie en Emma Kok, Martin Hurkens, Jack Vinders en Rob Mennen acte de presence gaven. Met het ingezamelde bedrag gaat stichting Hart voor Artiesten de cultuursector financieel steunen.
www.hartvoorartiesten.nl

hart voor artiesten

Online muziekprojecten door Fanfare St. Cecilia

Fanfare St. Cecilia uit Herten is tijdens de coronacrisis digitaal erg actief! Iedere week initiëren zij met een klein team een muzikaal project. Het resultaat wordt online gedeeld. Eén van de video’s is een samenwerking met Ge Reinders. Op afstand hebben zij het liedje “Aad waere mit dich” ingespeeld. Bekijk de video op Facebook hier.
Contact: Fanfare St. Cecilia: Jan van Cruchten, jan.vancruchten@kpn.com

Logo Fanfare St. Cecilia in Herten

Koor Fusion repeteert via Zoom

Vanaf 7 april repeteert koor Fusion via Zoom. Hierbij maken ze gebruik van een gratis versie. Tijdens de eerste zoomrepetitie kwamen ze er al snel achter dat samen zingen geen optie is. De vertraging tussen de verschillende gebruikers maakt dat alles door elkaar gaat klinken. Maar inmiddels hebben ze hier een draai in gevonden. Ieder koorlid zingt voor zichzelf en geeft bij de dirigent aan wat er wel of niet goed gaat. De dirigent kan vervolgens stukjes voorzingen en begeleiden op de piano. Het is hierbij van belang dat een koorlid zelfstandig een partij kan zingen en vooraf repeteert. Via de Facebook-pagina van Fusion lees je meer over initiatieven tijdens de coronacrisis.
Contact: Koor Fusion: Henny Kerckhoffs, koorfusion@hotmail.com
Koor Fusion Repetitie Via Zoom

 

Harmonie Concordia Obbicht steekt haar sponsoren een hart onder de riem

Ook Concordia Obbicht is erg innovatief in tijden van corona. Ze maken gebruik van digitale leesrepetities en hebben een gezellige online-quarantainequiz georganiseerd. Sponoren, subsidiënten, vrienden en sympathisanten steken ze een hart onder de riem door middel van een complicatievideo. Door deze compilatie kon er weer genoten worden van het 'samen' muziek maken. Tegelijkertijd lieten zij de sponsoren en andere sympathisanten weten dat er aan hun gedacht wordt. De video is vervolgens verspreid via de Facebookpagina en het YouTube-kanaal.
Contact: Harmonie Concordia Obbicht: Rosie Hubens, pr@concordiaobbicht.nl

Harmonie-Concordia-Obbicht

De Limburgse Koorschool zingt voor de Koning

Het was een bijzonder schooljaar voor de kinderen van de Limburgse Koorschool. Het koor had net de indrukwekkende tournee van de kinderopera Brundibár uit WOII afgerond en stond klaar voor een voorjaar met nog meer bijzondere activiteiten. Helaas gingen een hoop activiteiten door corona niet door. Zo ook het zingen voor de Koning op Koningsdag in Maastricht. Maar hier vond het koor een oplossing voor! Het lied voor de Koning, met de titel “de lakeien”, was een onverwacht succes. Er werd een brief naar de Koning gestuurd met een link naar YouTube en er kwam een leuke brief (van een van zijn lakeien) terug. Maar ook de media pikten het op: onder andere Goedemorgen Nederland, het Jeugdjournaal en nu.nl besteedden er aandacht aan.
Contact: Limburgse Koorschool: Chris Kuijpers, chris@limburgsekoorschool.nl
Limburgse Koorschool - Zingen voor de Koning

Corona hulploket

Corona hulploket

maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur