mei - juni 2019

Euregionale Fotowedstrijd

talentontwikkeling
film & fotografie

Het Huis voor de Kunsten Limburg, het Verbond van Limburgse Fotokringen (Belgisch-Limburg), de Fotobond Afdeling Limburg (Nederlands-Limburg) en Deutscher Verband für Fotografie – Rheinland (Duitsland) organiseren een Euregionale fotowedstrijd en –expositie voor vrijetijdsfotografen.

Thema Thuis/Heim(at)

Het thema van de Euregionale Fotowedstrijd 2019 is: Thuis/Heim(at). Vrijetijdsfotografen kunnen beelden inzenden die antwoord geven op de vraag: Wat maakt dat we ons ergens ‘thuis’ voelen? ‘Thuis’ is vaak verbonden aan iemands geboortegrond of ‘roots’, de plek waar iemand is opgegroeid. Het kan ook een plek zijn waar iemand graag komt, lange tijd heeft geleefd of altijd naar terug wil keren. Of een plek die iemand heeft gevormd tot de persoon die hij/zij nu is. Fotografen kunnen beelden inzenden over de omgeving/geboortegrond waar iemand is opgegroeid, lokale culturele tradities en gebruiken waar iemand zijn identiteit aan ontleent, familiegebeurtenissen en rituelen of het gezinsleven. Het thema raakt aan subthema’s als geborgenheid, culturele identiteit, gemeenschapszin en familiebanden. 

Het thema van de fotowedstrijd is ook gekozen omdat het raakt aan de actuele, maatschappelijke discussie en beeldvorming over de gevolgen van migratie en het verlangen naar de eigen ‘roots’ en regionale identiteit. De afstand tussen bevolkingsgroepen neemt toe, er is (in de media en in de politiek) veel aandacht voor de ‘confrontatie’ met nieuwe burgers en andere culturen, inburgeringsvraagstukken etc. In discussies daarover lijkt de nadruk veel meer te liggen op de verschillen tussen culturen en bevolkingsgroepen i.p.v. de overeenkomsten en de wijze waarop nieuwe burgers succesvol integreren en een nieuw thuis opbouwen.

Fotowedstrijd

De foto’s die worden ingezonden voor de fotowedstrijd moeten in het Duitse Rheinland of Belgisch- cq. Nederlands-Limburg zijn gemaakt.

De wedstrijd staat open voor vrijetijdsfotografen van alle leeftijden. Iedereen die woonachtig is in Rheinland (D) en Belgisch- of Nederlands-Limburg mag deelnemen. Deelname is gratis. Beroepsfotografen zijn uitgesloten van deelname.

Er kunnen individuele (losse) foto’s en series worden ingezonden. Per deelnemer mogen maximaal 6 individuele (losse) foto’s of 2 series (bestaande uit minimaal 3 en maximaal 6 foto’s per serie) met een totaal van maximaal 6 foto’s worden ingezonden.

Alle genres zijn toegestaan.

Foto’s inzenden kan in de periode 15 mei t/m 24 juni 2019. Deelnemers kunnen hun foto’s in de betreffende periode uploaden naar de wedstrijdportal http://euregio.dvf-rheinland.de.  

Een jury, bestaande uit drie leden afkomstig uit België, Nederland en Duitsland, beoordeelt alle inzendingen. De jury selecteert 60 foto’s voor de Euregionale foto-expositie en bepaalt de prijswinnaars.

Download hier het wedstrijdreglement.

Coachingssessie

Op maandag 13 mei aanstaande vindt er een Coachingssessie voor de Euregionale Fotowedstrijd plaats in Zalencentrum De Donderie in Roermond. Voor meer informatie, klik hier

Prijzen

Fotografen die deelnemen aan de fotowedstrijd kunnen prijzen winnen. Er worden zes prijzen uitgereikt:

Individuele foto’s           
1ste prijs: € 100,-                 
2de prijs: € 75,-                    
3de prijs: € 50,-                    

Series
1ste prijs: € 100,-
2de prijs: € 75,-
3de prijs: € 50,-

Foto-expositie

De Euregionale foto-expositie is op de volgende drie locaties in de Euregio Maas-Rijn te zien (Let op! onderstaande expositiedata kunnen nog wijzigen). 

Limburgs Museum, Venlo (Nederland)
1 t/m 22 september 2019
(met officiële opening, prijsuitreiking en randprogramma op 1 september 2019)

Städtisches Museum Schloss Rheydt, Mönchengladbach (Duitsland)
13 oktober t/m 24 november 2019

Gemeenschapscentrum Tentakel, Zonhoven (België)
1 december 2019 t/m januari 2020

Patricia Peters

Patricia Peters MA

consulent film & fotografie en coördinator kunsten

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
film & fotografie
maandag t/m vrijdag(ochtend)