Vraag het de Digitaal Erfgoed Coach

27 nov 2019
deskundigheidsbevordering
erfgoed

Van pungel tot Prins Carnaval. Van speerpunt of schilderij tot schuttersfeest. Limburg is rijk aan cultureel erfgoed, in toenemende mate ook digitaal. Als digitaal erfgoed coach werk ik, Wouter Daemen, vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed en het Huis voor de Kunsten Limburg samen met de erfgoedorganisaties in Limburg aan het beter houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de rijkdom aan digitaal erfgoed.

#HOEDAN?

Op basis van de vier principes van de Adviescommissie Limburgs Digitaal Erfgoed en de visie van het nationale Netwerk Digitaal Erfgoed ligt de focus in eerste instantie op het beter houdbaar en bruikbaar maken van bestaand digitaal erfgoed.

Samen gaan we digitale uitdagingen concreet benoemen, behapbaar maken en gaan we er in de praktijk mee aan de slag. Zo verken ik samen met professionele erfgoedorganisaties het gedistribueerd uitwisselen en delen van collectiedata. Kleine tot middelgrote (vrijwillige) erfgoedorganisaties kunnen bij mij terecht met vragen of voor advies over bijvoorbeeld collectieregistratie, auteursrechten en duurzame (cloud-)opslag.

Gezamenlijke aanpak

Eigenaarschap van digitaal erfgoed blijft daar waar het hoort, bij de organisaties zelf. Maar door samen te leren en te ontwikkelen worden organisaties beter toegerust voor de digitale uitdagingen. We gaan een open kennis- en ontwikkeltraject in waarbij het veld actief wordt betrokken. Kennis halen we van binnen en buiten en leren doen we van en met elkaar. Van erfgoedvrijwilliger tot -professional.

Inspiratie en informatie worden gedeeld tijdens workshops, trainingen en bijeenkomsten, altijd aansluitend bij vragen of behoeftes uit het veld. Denk aan een thematische bijeenkomst over het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog in de provincie, een informatieavond over fondsenwerving of een training over linked open data.

Nieuwe manieren van zichtbaarheid

Aan de hand van de vier uitgangspunten bouwen we aan toekomstbestendig digitaal erfgoedbeheer en -behoud voor de lange termijn. Op korte termijn termijn maken we in pilots het potentieel en de kansen van digitaal erfgoed zichtbaar. Zo verkennen we samen met Wikimedia Nederland slimme manieren om daar te zijn waar het publiek is en Limburgs erfgoed een plekje te geven op een van de grootste online platforms ter wereld.

Het bereik van digitaal erfgoed stopt niet bij de muren van de instelling. In een snel digitaliserende wereld is het belangrijk de rijkheid aan Limburgs erfgoed ook online breed zichtbaar te maken: van museumcollecties, archeologische vondsten tot streektaal.

Meedoen?

Geen idee waar te beginnen? Bekijk dan eens het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties.
Heb je een vraag, een kennisbehoefte of stuit je op hobbels op de digitale snelweg? Neem dan vooral contact met me op. Samen geven we het Limburgs erfgoed toekomst, ook in de digitale wereld.

Wouter Daemen

Wouter Daemen MA

digitaal erfgoed coach, adviseur film & fotografie

erfgoed, film & fotografie
dinsdag en donderdag