Talent in Beeld: Ton Eyssen

1 okt 2018
talentontwikkeling
beeldende kunst

De winnaar van de eerste editie van amateurkunstwedstrijd InBeeld over zijn fascinaties. 

In zijn werkende leven was Ton Eyssen (Maastricht, 1946) elektrotechnisch tekenaar en landmeter en de laatste 25 jaar bedrijfsfotograaf bij een grote energieleverancier. Toen hij halverwege de veertig was, ging hij op schilderles. “Ik kwam steeds meer in aanraking met de beeldende kunst en wilde mijn creatieve fantasie in de fotografie weer gaan geven op doek. Op een gegeven moment ging ik in sommige schilderijen voorwerpen monteren en uiteindelijk heb ik het schilderen losgelaten en ben ik 3D-beelden gaan maken. Daar heb ik meer geduld voor en het fascineert me hoe ik ze technisch in elkaar kan monteren.”

Talent in Beeld: Ton Eyssen
Ton Eyssen in zijn atelier (fotograaf: Michel Vanderhoven)

Ton heeft een hele wachtkamer, zoals hij het zelf noemt, aan voorwerpen. “Klokjes, messing beeldjes, oude gebruiksvoorwerpen, glazen stolpen, poppen… en de laatste tijd ben ik ook geboeid geraakt door de schoonheid van printplaten en andere elektronica.”

In 2017 won hij met zijn beeld ‘Mystery Tower’ de allereerste editie van InBeeld, een wedstrijd voor de beeldende amateurkunst in Limburg. “Voor dit werk liet ik mij inspireren door de fantasiewereld van Jeroen Bosch. Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in oude culturen en in mijn beelden zijn symboliek en fantasie met elkaar verweven. Ik laat me inspireren door de voorwerpen zelf, maar ook door bijvoorbeeld films, foto’s en kunstenaars als Picasso, Dali en Duchamp.“

Tijdens de InBeeld Netwerkdag op 4 november (2018, red.) in SCHUNCK* vertelt Ton over zijn werk. “Ik vind vooral de vrijheid om te creëren heel belangrijk. Juist door niet alleen maar te maken wat anderen misschien mooi vinden, ontwikkel je jezelf. Wat dat betreft hoef ik van mijzelf geen concessies meer te doen en maak ik alleen maar wat mij boeit.”  


Dit artikel werd in oktober 2018 gepubliceerd in Cultureel Maandblad Zuiderlucht en op onze website.

"Juist door niet alleen maar te maken wat anderen misschien mooi vinden, ontwikkel je jezelf."

InBeeld

Ton Eyssen werd in 2017 gekozen als winnaar uit in totaal 270 niet-professionele kunstenaars die deelnamen aan de wedstrijd InBeeld, georganiseerd door het Huis voor de Kunsten Limburg in samenwerking met de Limburgse centra voor de kunsten. De jury, bestaande uit beeldend kunstenaars Arjen van Prooijen, Ri-Jeanne Cuppens en Wouter Huis, vond het winnende werk ‘Mystery Tower’ een "zeer bijzonder, mysterieus en uniek werk, dat voor iedere toeschouwer totaal associatief is en toch vol lijkt te zitten met symbolische én misschien zelfs wel occulte verwijzingen".
 
In 2019 wordt de InBeeld Prijs weer uitgereikt. Het thema van deze editie is 'Sporen'. Niet-professionele kunstenaars uit Nederlands- en Belgisch-Limburg kunnen zich hier
 
Eddy Thonon, consulent Beeldende Kunst bij het Huis: "Iedere kunstenaar was eens een amateur. Toch zijn er maar weinig initiatieven waarbij niet-professionele beeldend kunstenaars gestimuleerd worden hun talenten verder te ontwikkelen én tevens gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Met de InBeeld Prijs willen wij dit talent ontdekken, beoefenaars inspireren en de mogelijkheid bieden om hiermee verder te gaan. Ook met de InBeeld Netwerkdag hopen wij hieraan bij te dragen."

Eddy Thonon

Eddy Thonon MEd

consulent beeldende kunst

talentontwikkeling, cultureel ondernemerschap
beeldende kunst
dinsdag, donderdag en vrijdag