Talent in Beeld: Mark Voermans

1 nov 2018
talentontwikkeling
muziek

Over de muzikale ontwikkeling van een Limburgse slagwerker in Berlijn. 

Voor de muzikale ontwikkeling van slagwerker Mark Voermans (Roggel, 1977) was zijn verhuizing naar Berlijn van groot belang. “De beleving en waardering van muziek is zó anders in Berlijn. In Limburg wordt muziek heel vaak met punten beoordeeld. Daardoor is het technische niveau heel hoog, maar het muzikale niveau niet. Ik begrijp niet waar die fascinatie voor concoursen en beoordelingen vandaan komt. Volgens mij is het plezier beleven aan muziek maken zo een beetje verloren gegaan. In Berlijn is veel meer een creatieve cultuur van symfonie- en strijkorkesten. Daar kent niemand harmonieën, fanfares en slagwerkensembles.“

Talent in Beeld: Mark Voermans
Mark Voermans (fotograaf: Michel Vanderhoven)

Als zevenjarige begon Mark met slagwerkles bij muziekschool Kreato in Thorn. “Mijn vader en broer speelden slagwerk en dat wilde ik ook. Het logische gevolg was dat ik lid werd van de drumband. Op mijn negende nam ik voor het eerst deel aan een solistenconcours van de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen. Bijna al mijn optredens als kind waren in wedstrijdvorm. Daardoor heb ik me vooral technisch ontwikkeld. Ook heb ik zo geleerd om onder druk te presteren, wat bij audities goed van pas komt.”

Mark studeerde in maar liefst twee richtingen cum laude af aan het Conservatorium Maastricht. Niet dat de aanbiedingen toen aan zijn voeten lagen. “Je moet toch gewoon solliciteren en afwachten of je überhaupt wordt uitgenodigd om auditie te doen. Orkesten zijn niet zo geïnteresseerd in het eindcijfer, veel meer in waar je ervaring hebt opgedaan. Er zijn heel weinig banen en de concurrentie is groot.”

Sinds een jaar of zeven werkt Mark fulltime als solo paukenist bij het Konzerthausorchester Berlin. “Daarnaast ontwikkel ik met mijn vrouw, die ook slagwerker is, vernieuwende projecten. Zoals onlangs een uitverkocht concert in een voormalige werkplaats van het Berlijnse Verkeersbedrijf. Een fantastische beleving!”


Dit artikel werd in november 2018 gepubliceerd in Cultureel Maandblad Zuiderlucht en op onze website.

"De beleving en waardering van muziek is zó anders in Berlijn. In Limburg wordt muziek heel vaak met punten beoordeeld. Daardoor is het technische niveau heel hoog, maar het muzikale niveau niet."

De solistenconcoursen waar Mark als negenjarige aan deelnam worden nog steeds georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT). In januari 2019 zijn weer de regionale Wedstrijden voor Solisten en Kleine Ensembles, waarvan de winnaars naar de Limburgse Kampioenswedstrijd voor Solisten en Kleine Ensembles gaan. Deze vindt op 17 maart 2019 plaats in Melick.

De komende tijd vinden diverse vernieuwingen plaats bij de wedstrijden van de LBT. Tijdens de Concertwedstrijd Slagwerk- en Blaasorkesten op 25 november (2018, red.) in Cultureel Centrum Don Bosco te Heel kunnen slagwerk- en blaasorkesten bijvoorbeeld voor het eerst deelnemen aan de zogenaamde Festival Divisie. Verenigingen die (nog) niet toe zijn aan een officiële wedstrijddeelname, maar toch graag willen weten wat momenteel hun muzikale positie is, krijgen hiermee de kans zich te laten beoordelen door een deskundige jury. Na afloop krijgen zij de kans om met de jury te praten over het optreden. In de Festival Divisie worden geen punten toegekend. Een ander voorbeeld van vernieuwing is dat deelnemers aan de Limburgse Kampioenswedstrijd voor Solisten en Kleine Ensembles nu ook workshops kunnen volgen in plaats van alleen maar optreden. Op 17 maart geeft professioneel percussionist Jeroen de Rijk bijvoorbeeld een aantal workshops.

Rob Janssen, consulent Muziek bij het Huis voor de Kunsten Limburg, is nauw betrokken bij deze vernieuwingen. “Op deze manier proberen we bij te dragen aan de ontwikkeling van een meer creatieve muziekcultuur, zonder voorbij te gaan aan het unieke karakter van de Limburgse amateurmuziekcultuur. Ik denk dat jonge slagwerkers veel profijt kunnen hebben van het deelnemen aan wedstrijden, maar ik ben het met Mark eens dat de speelvreugde voorop moet staan. Hier ligt nog een grote uitdaging voor de LBT en zeker ook voor docenten.”

Rob Janssen

Rob Janssen BA

consulent muziek en coördinator Jeugdfonds Cultuur Limburg

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering
muziek
maandag t/m donderdag en vrijdagochtend