Talent in Beeld: Isa Meuwissen

1 mei 2018
talentontwikkeling
streektaal

De Limburgs Jeugdbuuttekampioen en winnaar van de Veldeke Declamatiewedstrijd over optreden in het dialect.  

Isa Meuwissen (Sittard, 2005) stond al drie keer in de finale van de Veldeke Declamatiewedstrijd. Vorig jaar werd ze Limburgs Kampioen met het gedicht ‘Formule Max’ over haar vader die zo’n fan is van Max Verstappen dat hij niets meer meekrijgt van wat er om hem heen gebeurt. Ook werd ze dit jaar Limburgs Jeugdbuuttekampioen. “Met carnaval droeg ik ‘Formule Max’ voor het eerst voor. Dat vonden mensen superleuk. Mijn peetoom kwam toen op het idee om een buut te maken. Eigenlijk wilde ik alleen optreden tijdens de bonte avond van onze carnavalsvereniging in Pey, maar iedereen vond het zo goed dat ik me ook heb opgegeven voor de Jeugdbuuttekampioenschappen. We hebben de tekst toen wel nog iets aangepast, want er zaten grapjes in die alleen mensen in Pey snappen.”

Talent in Beeld: Isa Meuwissen
Isa Meuwissen thuis in Echt (fotograaf: Michel Vanderhoven)

Teksten uit haar hoofd leren vindt Isa niet zo moeilijk. “Maar daarna moet je nog veel oefenen om er een mooie voordracht van te maken. Je moet goed opletten hoe je de tekst uitspreekt, waar je de klemtoon legt en hoe je gebaren en mimiek zijn.” Hoewel dialectteksten lezen geen enkel probleem is voor Isa, vindt ze het schrijven nog best lastig. “Ik schrijf wel appjes en zo in ’t plat, maar de gedichten voor de declamatiewedstrijden heeft mijn moeder geschreven of vertaald naar het Echs. Dit jaar ga ik meedoen met het gedicht Stuntelkampioen, gebaseerd op het gelijknamige liedje van Kinderen voor Kinderen.”

Na de zomer gaat Isa naar de brugklas Havo/VWO. “Later wil ik iets gaan doen met mensen en waarbij ik lekker kan kletsen, want dat kan ik goed. En het lijkt me echt mega stoer om ooit mee te mogen doen aan de Echter Revue!“

Dit artikel werd in mei 2018 gepubliceerd in Cultureel Maandblad Zuiderlucht en op onze website.

"Je moet goed opletten hoe je de tekst uitspreekt, waar je de klemtoon legt en hoe je gebaren en mimiek zijn.”

Declamatiewedstrijd

De finale van de Veldeke Declamatiewedstrijd waar Isa Meuwissen meerdere keren aan deelnam, vindt jaarlijks plaats in mei in DOK6 in Panningen. Kinderen van groep 3 t/m 8 van diverse Limburgse basisscholen dragen hierbij een gedicht voor in hun eigen Limburgse dialect. Zij zijn al als winnaars uit de bus gekomen tijdens lokale voorrondes en strijden in Panningen om de Limburgse titel. Zij worden hierbij beoordeeld door een jury, die onder andere bestaat uit onze streektaalfunctionaris Ton van de Wijngaard.

Ton van de Wijngaard: “Het mooie van de declamatiewedstrijd is dat kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier met het Limburgs dialect in aanraking komen. En dat draagt weer bij tot het in stand houden van het Limburgs in de richting van volgende generaties. Maar nog belangrijker is het plezier dat de kinderen beleven aan het voordragen van hun gedicht. Dat is te zien, ieder jaar weer opnieuw!” 

Ton van de Wijngaard

drs. Ton van de Wijngaard

streektaalfunctionaris

deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
streektaal
dinsdag t/m vrijdag