Talent in Beeld: Elena Jansen

1 sep 2018
talentontwikkeling
dans

Over het ontwikkelen van danstalent dankzij het Jeugdfonds Cultuur Limburg. 

Elena Jansen (Maastricht, 2006) kan dankzij het Jeugdfonds Cultuur Limburg de Opleiding Dans Maastricht volgen, een intensieve opleiding voor jonge danstalenten. Omdat Elena’s moeder haar in haar eentje opvoedt en de opleiding niet volledig zelf kon bekostigen, werd ze door haar basisschoolleraar aangedragen voor een bijdrage vanuit dit fonds.

Talent in Beeld: Elena Jansen
Elena Jansen (fotograaf: Michel Vanderhoven)

Elena: “Dansen is mijn leven! Ik doe het bijna iedere dag. Toen ik drie was begon ik met balletles bij Kumulus. Later ging ik naar Dansschool Reality, omdat ik op school een keer hiphoples kreeg van Brahim Oumou, de eigenaar. Dat vond ik meteen geweldig! Hoewel ik ballet en moderne dans ook heel leuk vind, kan ik op hiphop echt lekker losgaan. Ook kan ik daar meer mijn eigen ding van maken.”

Haar grote voorbeeld is danseres en choreografe Jennifer Romen, die zelf ook de Opleiding Dans Maastricht deed en er nu als docent werkt. “Zij is pas 22 en kijk waar ze al staat! Ze is al drie keer wereldkampioen hiphop geworden. Eén keer heb ik zelfs met haar crew ‘Oxygen’ mee mogen doen aan het wereldkampioenschap in Amerika. Ook deden we samen mee aan het tv-programma ‘Time to dance’. Toen zijn we in de finale gekomen.”

Dit schooljaar start Elena in de brugklas van het Bonnefanten College. “Daar heb ik veel zin in, omdat mijn dansopleiding dan echt samengaat met school. Dat lijkt me een heel leuke combinatie. Daarna wil ik misschien de dansacademie gaan doen, maar ik zou het ook geweldig vinden om met mijn dansvriendin Dalia een eigen dansschool op te richten.”


Dit artikel werd in september 2018 gepubliceerd in Cultureel Maandblad Zuiderlucht en op onze website.

"De meeste mensen hebben geen idee hoeveel geld en energie het kost om een talent goed te laten ontwikkelen. Maar als ik Elena’s gedrevenheid en resultaten zie, dan besef ik dat alle moeite zich wel loont.”

Jeugdfonds Cultuur Limburg

Het Jeugdfonds Cultuur Limburg ondersteunde in 2017 ruim 800 kinderen en jongeren in Limburg die om financiële redenen geen lessen konden volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging. Elena was er daar een van. Het fonds, waarvan de coördinatie en uitvoering is ondergebracht bij het Huis voor de Kunsten Limburg, is op dit moment in dertig gemeenten in Limburg actief en streeft naar een provinciaal dekkend netwerk.
 
Als het inkomen van de ouders maximaal 120% van het bestaansminimum bedraagt, komen zij in aanmerking voor een financiële bijdrage. Aanvragen kunnen alleen worden ingediend via zogenaamde intermediairs (leerkrachten, hulpverleners, huisartsen, vrijwilligers). Rob Janssen, coördinator van het Jeugdfonds Cultuur Limburg bij het Huis: “Het is prachtig om te zien dat wij met het fonds een bijdrage kunnen leveren aan jong talent zoals Elena. Eigenlijk verdient ieder kind het om zich te kunnen ontwikkelen op cultureel en creatief gebied.”
 
Elena’s moeder, Esther Jansen: “Ik ben echt heel blij en dankbaar dat het Jeugdfonds Cultuur Limburg bestaat. De meeste mensen hebben geen idee hoeveel geld en energie het kost om een talent goed te laten ontwikkelen. Maar als ik Elena’s gedrevenheid en resultaten zie, dan besef ik dat alle moeite zich wel loont.”

Rob Janssen

Rob Janssen BA

consulent muziek en coördinator Jeugdfonds Cultuur Limburg

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering
muziek
maandag t/m donderdag en vrijdagochtend
Marja Melis

Marja Melis

medewerker financiën

maandagochtend t/m vrijdagochtend