Talent in Beeld: Brohlin Coumans

1 jun 2018
talentontwikkeling
letteren, muziek

Over schrijven en rappen als uitlaatklep. 

Brohlin Coumans (Roermond, 1993) heeft sinds een half jaar samen met collega-rapper Siloiniv een eigen YouTube-kanaal: ZIJKANT. Wekelijks plaatsen ze daar video’s waarin ze onder andere hun mening geven over nieuwe hiphopnummers. Hun schare volgers groeit ook met de week. Brohlin: “Ik had al heel vroeg een fascinatie voor taal. Toen ik acht was begon ik met het schrijven van gedichtjes en verhalen. Rond mijn tiende ontdekte ik ‘All eyes on me’ van Tupac en sindsdien ben ik verslaafd aan hiphop en schrijf ik zelf ook rapteksten. In mijn jeugd, die vrij turbulent was, functioneerden schrijven en rappen als uitlaatklep voor een hoop woede en onbegrip in mij.”

Talent in Beeld: Brohlin Coumans
Brohlin Coumans in de studio van mr. Beemer in Roermond (fotograaf: Michel Vanderhoven)

Hoewel Brohlin al vaker een a capella spoken word-voordracht deed tijdens hiphopoptredens, begaf hij zich pas onlangs in de wereld van poetry slams. “Niet dat het competitie-element voor mij zo belangrijk is, maar meedoen aan de Borderlines-slam was gewoon een supertoffe ervaring. Ik wil mijn teksten graag delen met mensen en dat lukt bij een poetry slam heel goed.”

Ideeën voor teksten ontstaan op de meest willekeurige momenten. “Ik kan dat niet plannen; het gebeurt gewoon. Ik ben enorm chaotisch en mijn brein maakt overuren. Er gebeurt zoveel in de wereld en ik heb het liefst overal een verklaring of reden voor.”

Behalve dat hij hard werkt aan zijn YouTube-kanaal, staat Brohlin op het punt weer een eigen hiphopnummer (‘Imagine’) en videoclip uit te brengen. “De kernzin van dit nummer is ‘Let’s imagine we’re free’, waarmee ik bedoel dat het soms even nodig is uit te zoomen. Even geen zorgen om al die verplichtingen in onze huidige maatschappij.”

Dit artikel werd in juni 2018 gepubliceerd in Cultureel Maandblad Zuiderlucht en op onze website.

"Ik wil mijn teksten graag delen met mensen en dat lukt bij een poetry slam heel goed.”

Literatuurvisie


In ‘Cultuur in een open samenleving’, de nieuwe cultuurbrief van minister Van Engelshoven, staat onder andere dat “de nieuwe generatie een eigen taal spreekt” en dat jonge makers “zich steeds minder aantrekken van de scheidslijnen tussen genres”. Merlijn Huntjens, consulent Literatuur bij het Huis voor de Kunsten Limburg: “Jonge makers uit Limburg laten hetzelfde zien. Zo is Brohlin Coumans naar eigen zeggen rapper, maar hij doet veel meer dan dat. Hij laat zich regelmatig zien op poetry slams, verzorgt gastoptredens (onlangs ook bij NXT TXT, een project van o.a. het Huis) en hij heeft een eigen YouTube-kanaal waarop hij niet alleen muziek reviewt, maar ook interviews afneemt.”

Het Huis heeft onlangs het initiatief genomen om een literatuurvisie op te stellen die aansluit bij de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen die minister Van Engelshoven beschrijft in haar brief. Merlijn Huntjens: “De visie moet een ontwikkelingsgerichte voedingsbodem worden voor het literair-culturele veld in Limburg. Het zal in grote lijnen gaan over het verbreden van literatuur als het gaat om genre, uitingsvorm en culturele achtergrond van (nieuwe) makers en cultureel ondernemers.”

Merlijn Huntjens

Merlijn Huntjens BAP

consulent literatuur

talentontwikkeling, cultuureducatie, cultureel ondernemerschap
letteren
donderdag en vrijdag