Lepidoptarium

14 apr 2020
cultuurparticipatie
beeldende kunst

Gezocht: vlinder en bloemen onderzoekers!

Stichting IKL ontwikkelt samen met Stichting The Butterfly House en beeldend kunstenaar Stefan Cools zes bloemenvelden in Limburg onder de naam: Lepidoptarium. De bloemenvelden worden gezaaid in zes Limburgse gemeenten: Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Echt-Susteren, Leudal en Peel en Maas. Voor deze gemeenten zoekt het team achter het project onderzoekers.

Project Lepidoptarium

Het project is een samenwerking tussen 3 partners; IKL, Stichting The Butterfly House en beeldend kunstenaar Stefan Cools. Cools’ is de geestelijk vader van het project, in zijn kunst staat sinds diverse jaren de vlinder en zijn levenswijze centraal. Hij heeft, samen met Stichting The Butterfly House, al op diverse locaties in Zuid-Limburg vlindertuinen gerealiseerd. De resultaten van het project Lepidoptarium worden gebruikt ter inspiratie voor een kunstenaarsboek en een expositie. Naast de onderzoekers in de diverse gemeentes zullen ook studenten van opleidingen aan de HAS, Hogeschool Zuyd en Universiteit Maastricht meerwerken aan het project.

Onderzoekers gevraagd

Voor het tweejarige project Lepidoptarium worden onderzoekers gezocht die één van de zes velden gaan monitoren. Aan het begin van het project krijgen alle onderzoekers een korte training in het monitoren van vlinders en bloemen en een inkijkje in het werk van Stefan Cools. Kennis en kunde van vlinders en bloemen is dus niet vereist. De onderzoekers worden gevraagd om gedurende de zomerperiode (mei tot september) één keer per maand een uur de velden te monitoren. Naast de monitoring van de vlinders en bloemen wordt de onderzoekers gevraagd ook andere waarnemingen te doen, zoals het maken van een foto of het omschrijven van de lucht.

Start project

Uiteraard heeft de huidige corona-crisis ook effect op dit project. Zo zal de training van de burgeronderzoekers pas gaan plaatsvinden nadat de beperkingen op bijeenkomsten zijn opgeheven. Ook het eerste onderzoek van de studenten krijgt een andere vorm. De activiteiten worden afgestemd op de de richtlijnen die door de overheid en het RIVM worden bepaald. Desondanks gaat de organisatie van Lepidoptarium ervan uit dat in juni gestart wordt met de monitoring. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@thebutterflyhouse.nl

Eddy Thonon

Eddy Thonon MEd

consulent beeldende kunst

talentontwikkeling, cultureel ondernemerschap
beeldende kunst
dinsdag, donderdag en vrijdag