Je bent jong en je wilt wat

11 jan 2019
talentontwikkeling
dans

Over grensoverschrijdende kansen creëren voor jong danstalent in Limburg en de voorstelling Co_Laboration voor het schrit_tmacher Festival 2019.

Maria Luege, een jonge gepassioneerde danser uit Spanje die studeerde aan de New York Film Academy, verhuisde in september 2018 naar Roermond. Ze kende hier niemand, alleen haar broer die al twee jaar in Limburg woont. Maar wat kan ze in Limburg met haar danspassie doen? Bij wie moet ze aankloppen, wat is hier te doen op dansgebied? Allemaal vragen die ze niet 1-2-3 kan beantwoorden. Na een tip neemt ze contact op met Grace Bellel, de consulent Dans van het Huis voor de Kunsten Limburg.

Je bent jong en je wilt wat
De zes dansers van Co_Laboration met Maria Luege in het midden (fotograaf: Julian Koncos)

Grace: “Ik heb haar onder andere aangeraden om in november jl. auditie te doen voor het grensoverschrijdende dansproject Co-Laboration, een samenwerking van het Huis voor de Kunsten Limburg en Tanzkultur Aachen voor het schrit_tmacher Festival 2019.”

Jonge (amateur)dansers uit Limburg en Nordrhein Westfalen moesten zich tijdens de auditie overgeven aan opdrachten van choreograaf Lin Verleger uit Keulen. Allemaal dansers met verschillende achtergronden die opeens samen moesten dansen. Na een intensieve dag werken, keerden ze naar huis om later die week te horen of ze geselecteerd waren voor het Co-Laboration project. Maria zat erbij! Inmiddels werkt ze met veel enthousiasme en gedrevenheid gemiddeld 12 uur per week naar de voorstelling toe.

“Doordat de repetities fysiek zeer intensief zijn en veel aanspraak wordt gedaan op het samenwerken en het verantwoordelijk voelen voor elkaar, zijn de dansers in korte tijd sterk naar elkaar toegegroeid."

Uitdaging

Behalve Maria werden nog twee andere dansers uit Limburg en drie dansers uit Nordrhein Westfalen geselecteerd. Ze repeteren in de weekenden en vakanties afwisselend in Cultuurhuis Heerlen en in de Barockfabrik te Aken. De repetities duren zes uur per dag.

Grace: “Doordat de repetities fysiek zeer intensief zijn en veel aanspraak wordt gedaan op het samenwerken en het verantwoordelijk voelen voor elkaar, zijn de dansers in korte tijd sterk naar elkaar toegegroeid. Ter versterking van de choreografie is ook een bodypercussionist gevraagd om hen bodypercussietechnieken aan te leren. Niet makkelijk, maar wel een mooie uitdaging!“

Het totale proces om tot de eindvoorstelling voor het schrit_tmacher Festival te komen beslaat zo’n 150 uur. Een ervaring die Maria en de andere dansers ongetwijfeld gaat helpen om verder te komen in hun (dans)carrière.

Voorstelling

De voorstelling Co_Lobaration gaat tijdens het Nederlands-Duitse schrit_tmacher Festival in beide landen in première: op 24 maart om 16.00 uur in Parkstad Limburg Theaters Kerkrade en op 6 april om 16.00 uur in DEPOT Talstraße Aachen. Behalve bovengenoemde co-productie zijn tijdens de voorstelling ook stukken te zien van de jonge choreografen Mami Izumi en Roshanak Morrowatian. Beide zijn verbonden aan VIA ZUID, dat zich samen met ons inzet voor talentontwikkeling voor de podiumkunsten in Limburg.

Grace Bellel

Grace Bellel BA

consulent dans

talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering
dans
maandag, dinsdag en donderdag