Hoe richt ik een culturele stichting op?

28 jul 2020
financiering, cultuurbeleid

Voor een subsidieaanvraag heb je dikwijls een stichting als rechtsvorm nodig. Die stichting kun je zelf oprichten. Dat is niet heel ingewikkeld, maar een aantal zaken zijn wel belangrijk.

Visie en plan

Ben je gestart met een cultureel project en een stichting de manier is om geld te genereren voor dit project, wordt vaak de fout gemaakt om niet goed na te denken over wat men verder met de stichting wil. Dat is jammer, want een stichting oprichten kost tijd en geld. Zonde als blijkt dat na het project de stichting niet klaar is voor de toekomst. Denk daarom na over de visie voor de lange termijn. Wat wil je na dit project met je stichting doen? Verwerk deze informatie in een plan. Belangrijk in dit plan zijn de doelstellingen. Beschrijf in een aantal korte punten wat je precies met de stichting wil bereiken. Wil je weten hoe je een goede missie en visie voor je stichting schrijft? Kijk dan op de website van Culturele Avonturiers.

Bestuur

Een stichting heeft een bestuur nodig. Dit bestuur bestaat minimaal uit drie mensen: een voorzitter, secretaris en een penningmeester. Of bestuursleden wel of niet uitbetaald mogen worden voor het werk dat ze verrichten voor de stichting hangt af van de vorm van de stichting (wel of geen ANBI). Het handigst is om geen plaats te nemen in het bestuur, wanneer je zelf inkomen wilt halen uit dat wat je doet voor de stichting. Het bestuur mag mensen uitbetalen voor het werk dat ze voor de stichting doen, ze mogen ze zelfs in loondienst nemen. (De stichting kan jou dus inhuren als maker, producent of zelfs directeur.) Belangrijk is dat de vergoeding/het loon dat je krijgt voor je werk redelijk is. Meer over het samenstellen van een bestuur vind je op de website van Culturele Avonturiers

Statuten opstellen

Heb je het plan en een bestuur dan kan je de statuten van de stichting gaan opstellen. In deze statuten leg je vast hoe de stichting werkt, wat de doelstellingen zijn en hoe het bestuur aangesteld wordt. Voorbeeldstatuten kan je vinden op de website www.nieuwestichting.nl. Je statuten moet je laten bekrachtigen door een notaris (je stichting is dan opgericht door notariële akte, zoals dat heet). Houd er rekening mee dat dit tussen de 300 en 400 euro kost.

Inschrijven Kamer van Koophandel

Je bent verplicht de stichting in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Administratie bijhouden

Een goede administratie bijhouden voor je stichting is niet alleen belangrijk, het is zelfs verplicht! Als ANBI stichting ben je vanaf 2014 verplicht om een aantal gegevens te publiceren op internet: de contactgegevens, het beleidsplan, de bestuurssamenstelling en het beloningsbeleid.

ANBI status aanvragen bij Belastingdienst
ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling (een goed doel). De ANBI status kan je aanvragen bij de belastingdienst. Een ANBI status kan financieel voordelig zijn, maar er zijn wel wat eisen waar je aan moet voldoen. Deze eisen staan op de website van de Belastingdienst en daar kan je ook het formulier downloaden om de ANBI status aan te vragen.

Gia Oris via Unsplash
Gia Oris via Unsplash

 

Chantal Lambie - Boosten

Chantal Lambie-Boosten MA

consulent theater en fondsenwerving

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, financiering, deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
theater
maandagochtend, dinsdag t/m vrijdag