Amateurfilms tijdens Limburg Film Festival 2020

13 jan 2020
talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering
film & fotografie

Vijf Limburgse amateurfilms vertoond tijdens het festival.

Van 9 t/m 12 januari vond het Limburg Film Festival plaats in Venlo. Op de laatste festivaldag was het de beurt aan Limburgse amateurdocumentairemakers. Vijf films werden tijdens dit amateurfilmblok vertoond. Maar liefst vier films hiervan zijn tot stand gekomen door een innoverend initiatief van CineLOVA, de CineLOVA Filmproductiekring. De kring is een coachingstraject van een filmprofessional. De 14 minuten durende documentaire ‘Meer kan ik er ook niet aan doen’ van Lou Kruisbergen ging ervandoor met de prijs voor beste amateurfilm.

CineLOVA Filmproductiekring

CineLOVA helpt Limburgse amateurfilmers op vele manieren bij het maken van nóg betere films. Filmers die in 2019 aan de slag gingen met het maken van een non-fictie film konden zich aanmelden voor extra professionele ondersteuning van CineLOVA in de vorm van de Filmproductiekring. Professioneel documentairemaker Bart Hölscher ondersteunde en begeleidde de vier amateurdocumentairemakers van begin tot aan het eind middels dit intensieve traject. Op zondag 12 januari werden deze films voor het eerst vertoond tijdens het Limburg Film Festival 2020 in De Nieuwe Scene in Venlo.

De films

De vier amateurfilms voortkomend uit de CineLOVA Filmproductiekring:

 • De sigaret (regie: Frans van Gronsveld)
  De sigaret brandt op; vol genietend, energieverspillend, onberoerd. Tot rook en as, een zwart gat in de obstinaat voortschrijdende tijd.
   
 • Det kán ik ok (regie: Arie Stas en Gérard Koenen)
  Een varkensboer heeft beloofd dat hij, zodra hij opa zal worden, een kinderboek zal schrijven. Nu zijn eerste kleinkind zich heeft aangediend moet hij zijn belofte waarmaken.
   
 • Een hele lange weg (regie: Hub Boyens)
  Jos botst door haar hypersensitiviteit met haar ouders en de nonnen in het internaat. Ook twee huwelijken lopen stuk. Dan begint een lange zoektocht naar haar identiteit en authenticiteit. Via de natuur, het lezen, mediteren en beeldhouwen heeft ze haar balans gevonden.
   
 • Meer kan ik er ook niet aan doen (regie: Lou Kruisbergen)
  Beeldend kunstenaar Ed van Heck beschouwt zijn huis en atelier ook als een kunstwerk. Wat moet hij doen om deze te beschermen, zodat ze na zijn dood niet vernietigd worden?

CineLOVA Filmproductiekring 2020

Ook in 2020 zal er een CineLOVA Filmproductiekring plaatsvinden. Deze gaat gecoacht worden door filmmaker Ruud Lenssen uit Horst, winnaar van twee prijzen op het Limburg Film Festival. Tot beste korte documentaire werd ‘De Mythe van het Meer’ verkozen en ‘ Wei’, over zijn dementerende vader en de impact die dit heeft op zijn moeder, tot beste lange documentaire. Meer hierover op de website van CineLOVA

Patricia Peters

Patricia Peters MA

beleidsadviseur

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
maandag t/m vrijdag(ochtend)