22 - 28 juni 2019

InBeeld 2019 - workshops

talentontwikkeling, cultuureducatie, deskundigheidsbevordering
beeldende kunst

Rondom de eindexpo InBeeld 2019 is een mooi randprogramma samengesteld. Zo kun je op zaterdag 22 juni, voorafgaand aan de opening, kiezen uit vier korte workshops van elk 1,5 uur. Ideaal voor een kennismaking met en inspiratie door nieuwe materialen en technieken! Wil je helemaal onderdompelen in een discipline? Meld je dan aan voor één van de vijf dagworkshops in de week na de opening (24-28 juni 2019) tijdens de Week van de Amateurkunst. 

Onder de noemer ‘Maak het mee’ tijdens de Week van de Amateurkunst wordt iedere dag van de week in de ECI Cultuurfabriek te Roermond van 10.00 tot 16.00 uur een gratis workshop aangeboden in één beeldende discipline. Al deze workshops zijn gratis toegankelijk. Je betaalt alleen de materiaalkosten. Aanmelden voor één van de workshops kan via de ECI Cultuurfabriek

Het doel van de InBeeld Prijs is om niet-professionele beeldend kunstenaars te stimuleren en hun talenten verder te ontwikkelen. Bovendien wordt de zichtbaarheid van de beeldende amateurkunst vergroot door het bieden van een tweejaarlijks (expositie-)podium. De eindexpo en de daaropvolgende kunstweek in de periode van 22 juni t/m 28 juni zijn tot stand gekomen met steun van de Gemeente Roermond, de ECI Cultuurfabriek en het Huis voor de Kunsten Limburg.

Zaterdag 22 juni 2019 

4 gratis* workshops
14.00 - 15.30 uur
Maximaal 12 deelnemers per workshops 

* exclusief materiaalkosten

 1. Lezing over schildermaterialen - Rob Wijnands
  Geen materiaalkosten
  Rob Wijnands, oud-directeur van Victor 4art in Heerlen, geeft een interactieve lezing over verftechnieken. Hoe zit verf in elkaar, wat zijn de eigenschappen en wat betekent dat voor je schildertechniek? Hoe zit dat ook alweer met vernissen, welke penselen kun je gebruiken en waarom is het ene penseel beter dan het andere? Met meer dan 30 jaar ervaring heeft Rob een encyclopedische kennis opgebouwd over al deze materialen en je kunt geen vraag bedenken of hij heeft er wel een antwoord op. Interessant, boeiend, leerzaam en meteen toepasbaar bij het maken van je eerstvolgende kunstwerk!

 2. Keramiek - Annemarie Verheijen
  Materiaalkosten: 5,-
  Boetseren van mens en/of dier. Of jezelf met je hond, kat of…
  Bij boetseren bouw je de vorm massief op. Als de vorm klaar is, föhn je deze zodat er geen vervorming ontstaat bij het uithollen. Vervolgens zal het werk moeten drogen (hoelang is afhankelijk van de dikte en maat van het werkstuk) voordat het gebakken wordt in de keramiekoven. Op een later moment kan je werkstuk worden opgehaald bij de ECI.

 3. >>>VOL<<<
  Edelsmeden - Rini Ronckers

  Materiaalkosten: € 6,00
  Ontdek welke sporen gereedschap als een hamer, pons en een wals, achterlaat op metaal voor sieraden Vanuit het experimenteren met sporen laat je een sieraad ontstaan dat met eenvoudige technieken verwezenlijkt kan worden. Voor deze workshop is geen voorkennis van het sieraad maken nodig, alleen nieuwsgierigheid.

 4. Eerste kennismaking tekenen - Simone Grothe
  Materiaalkosten:  2,50
  Heb je een fascinatie voor tekenen en de lijn op papier? Wil je graag leren om wat je denkt met een lijn te kunnen bezweren? Kom dan naar deze workshop en maak kennis met nieuwe technieken.

Kunstweek: 'Maak het mee'  

Week na de opening van de InBeeld Eindexpo: 24 - 28 juni 2019

Elke dag van de week tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis* workshop in één beeldende discipline. 
Maximaal 12 deelnemers per workshops 
* exclusief materiaalkosten

Vermelden : Eigen lunch meenemen !!

 1. >>>VOL<<<
  Maandag 24 juni 2019
  Workshop: Pâte de verre en casting - Nadia Matthynssens
  10.00 - 16.00 uur

  Materiaalkosten: € 25,-
  Tijdens deze workshop maak je uit klei een bas-reliëf. Daarvan leer je een hittebestendige mal te maken, waar je de klei weer uit verwijderd. Op die manier ontstaat een holle ruimte die ingevuld kan worden met glas. Hierbij wordt ook het verschil tussen pâte de verre en vormsmelten uitgelegd. Na het droog- en stookproces wordt het glazen kunstwerkje voorzichtig uit de mal verwijderd. Dit laatste wordt tijdens de workshop uitgelegd zodat je thuis je schat kunt uitgraven en oppoetsen. In overleg wordt afgesproken wanneer je je werkstuk kunt ophalen.

 2. >>>VOL<<<
  Dinsdag 25 juni 2019

  Workshop: Glasfusing en brandschilderen - Ruth Houkes
  10.00 - 16.00 uur

  Materiaalkosten: € 25,-
  Altijd al gefascineerd geweest door glas? De helderheid, transparantie en het lichtspel ervan? Grijp de kans om nu zelf iets van glas te maken. Ga brandschilderen en fusen. Dompel je onder in de wereld van het glas en ontdek samen met je docent welke mogelijkheden er allemaal zijn. Tijdens deze workshop maak je kennis met het brandschilderen op glas. Je doet wat eerste oefeningen met het snijden van glas en de basis van het fusen wordt uitgelegd. Uiteindelijk maak je een schaal of 2d objectIn overleg wordt afgesproken wanneer je je werkstuk kunt ophalen.

 3. Donderdag 27 juni 2019
  Workshop: Keramiek - Annemarie Verheijen

  10.00 - 16.00 uur
  Materiaalkosten (incl. bakken):  7,50
  Als eerste zet je een basisvorm op. Deze kan opgebouwd worden door een mal te gebruiken of juist met rollen of platen klei. De keuze is afhankelijk van de vorm. Vervolgens kan de vorm bewerkt worden door er klei-elementen  aan te boetseren of patronen aan te brengen met een stempelmethode. ’s Ochtends komen diverse technieken/mogelijkheden aan de orde.
  De middag wordt besteed aan het decoreren van het object. Dit doen we met engobe (gekleurde klei) en transparante glazuur. Het is ook mogelijk om de sgraffito techniek (inkrassen) toe te passen. 
  Als het werkstuk klaar is zal het eerst moeten drogen. De tijd is afhankelijk van de dikte en het formaat van het werkstuk. Na de drogingsperiode wordt het in de keramiekoven gebakken. In overleg wordt afgesproken wanneer je je werkstuk kunt ophalen.

 4. Donderdag 27 juni 2019
  Workshop 1: Digitale fotografie - kennismaking* - Ed Hul 

  10.00 - 12.30 uur
  Altijd al meer willen doen met digitale fotografie? Volg dan nu deze kennismakingsworkshop: Digitale fotografie. Je leert de basis over de werking van je camera en hoe je daarmee betere foto’s kunt maken. Naast het bijbrengen van theoretische en vaktechnische basiskennis, wordt ook je creativiteit gestimuleerd.
  * Voor deze workshop is een eigen digitale spiegelreflex- of systeemcamera vereist.

  Donderdag 27 juni 2019
  Workshop 2: Digitale fotografie ‘hoe fotografeer je een werkstuk?'* - Ed Hul 
  13.30 - 16.00 uur
  Altijd al willen weten hoe je een goede foto van je werkstuk maakt of meer willen doen met digitale fotografie? Laat je dan inspireren door fotografie-docent Ed Hul. Je leert meer over de werking van je camera en hoe je daarmee betere foto’s kunt maken. Naast het bijbrengen van theoretische en vaktechnische basiskennis, wordt ook je creativiteit gestimuleerd.
  Voor deze workshop is een digitale spiegelreflex- of systeemcamera vereist.

 5. Vrijdag 28 juni 2019
  Workshop Tekenen - Michel Govers

  10.00 - 16.00 uur
  Materiaalkosten: € 5,-
  Wanneer we een punt op papier zetten, markeren we het begin van een mogelijk ‘spoor’ (de lijn) die daarop volgt. Zo laten we als mens heel wat sporen na d.m.v. tekenen, schilderen en natuurlijk schrijven. Het thema ‘sporen’ prikkelt de creatieve geest en kan op veel verschillende manieren benaderd worden. Daarbij maakt het niet uit of je beginner of gevorderd tekenaar/ schilder bent. Het doel van de workshop is ook dat eenieder op een plezierige en leerzame manier zijn/haar sporen op papier kan achterlaten.
  We starten in de ochtend met het tekenen naar de waarneming. Heel bewust bezig zijn met lijnvoering, kijken en tekenhouding etc. Aan de hand van verschillende attributen die als stilleven zullen fungeren, tasten we de verschillende vormen af. Er is veel aandacht voor lijnvariatie en dynamiek in het tekenen.
  Na de ochtendsessie gaan we associëren op papier n.a.v. het thema ‘sporen’. Er wordt een opzet gemaakt die richting geeft aan de volgende stap. Het uiteindelijke beeld kan figuratief, abstract of beide zijn. Verschillende materialen zijn voorhanden en kunnen worden uitgeprobeerd, zoals houtskool, inkt, pastel, acrylverf, potlood etc.

Deelnemen

Aanmelden voor één van de workshops kan via de ECI Cultuurfabriek.

Finale expo InBeeld

Eddy Thonon

Eddy Thonon MEd

consulent beeldende kunst

talentontwikkeling, cultureel ondernemerschap
beeldende kunst
dinsdag, donderdag en vrijdag