13 december 2019 - 12 januari 2020

Euregionale Foto-expositie 2019 – Zonhoven (België)

talentontwikkeling
film & fotografie

Euregionale Fotowedstrijd voor vrijetijdsfotografen met thema ‘Heim’

Het Huis voor de Kunsten Limburg, de Fotobond Afdeling Limburg (Nederlands-Limburg), Deutscher Verband für Fotografie – Rheinland (Duitsland) en het Verbond van Limburgse Fotokringen (Belgisch-Limburg) organiseren een Euregionale fotowedstrijd en –expositie voor vrijetijdsfotografen.

In het voorjaar van 2019 werden vrijetijdsfotografen uit Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en het Rheinland uitgenodigd om deel te nemen aan de Euregionale Fotowedstrijd 2019. Zij konden foto’s inzenden over het thema: HEIM (thuis).

Wat of wie maakt dat we ons ergens ‘thuis’ voelen? Hoe verhouden we ons tot onze leefomgeving of geboortegrond? Hoe bouw je een nieuw thuis op, bijvoorbeeld als vluchteling of migrant? Alle ingezonden foto’s mochten in brede en/of maatschappelijke zin over het thema ‘Heim’ gaan, wat zowel in het Duits als in het Limburgs dialect ‘thuis’ betekent. Ingezonden foto’s zijn beelden van de eigen leefomgeving of geboortegrond van een fotograaf of die van een ander. De ander kan in dit verband ook een migrant of vluchteling zijn die een nieuw ‘thuis’ moet zien op te bouwen in een voor hem volstrekt onbekende omgeving.

Euregionale Foto expositie

De organisatie van de Euregionale Fotowedstrijd ontving uiteindelijk 254 individuele foto’s en series. Uit alle inzendingen zijn 51 fotowerken geselecteerd voor de Euregionale Foto expositie. Deze expositie is achtereenvolgens te zien in het Limburgs Museum in Venlo (1 t/m 22 september 2019), Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach (12 oktober t/m 24 november 2019) en Gemeenschapscentrum Tentakel in Zonhoven (13 december 2019 t/m 12 januari 2020).

Prijswinnaars Euregionale Fotowedstrijd 2019

Foto 1ste prijs Series: Karl-Josef Gramann
Foto 2e prijs Series: Jack Versprille
Foto 3e prijs Series: Harrie Houben

Foto 1ste prijs Individueel: Doris Nsiff
Foto 2e prijs Individueel: Norbert Liebertz
Foto 3e prijs Individueel: Wolfgang Röser

Bekijk het fotoverslag van Hub Tonnaer van de prijsuitreiking en opening van de expo in het Limburgs Museum te Venlo op de website van Fotobond Limburg.

De expobrochure download je hier

Foto-expositie Zonhoven

Gemeenschapscentrum Tentakel, Zonhoven (België)
13 december 2019 t/m 12 januari 2020

Organisatoren en partners

De Euregionale Fotowedstrijd en -expositie is een initiatief van de Fotobond Limburg, Deutscher Verband für Fotografie, Verbond van Limburgse Fotokringen en het Huis voor de Kunsten Limburg en wordt georganiseerd i.s.m. Städtisches Museum Schloss Rheydt in Mönchengladbach en het Limburgs Museum in Venlo. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Euregio Maas-Rijn.

EMR logo

Patricia Peters

Patricia Peters MA

consulent film & fotografie en coördinator kunsten

verenigingsondersteuning, talentontwikkeling, deskundigheidsbevordering, cultuurbeleid
film & fotografie
maandag t/m vrijdag(ochtend)